torsdag den 7. maj 2015

Skarnstreger eller søde øjeblikke


Emil fra Lønnebergs mor skrev stilehæfter om alle Emils skarnstreger og ulykker. Jeg skriver også i stilehæfter om mine børn, men ikke kun om deres ulykker.
Da Anders blev født havde jeg i perioder svært ved at følge med. Han udviklede sig,som børn jo skal, men jeg synes ugerne forsvandt for mig, jeg kunne ikke huske hvornår hvad var sket. Dagene og ugerne flød sammen. Derfor begyndte jeg at skrive ned uge for uge, ting vi havde oplevet sammen.
Det første smil, første gang han tissede på mig, første gang vågede os uden for døren for at besøge noget af vores familie.

På den måde følte jeg at jeg bedre kunne følge med tiden og i stedet for at gå at huske på hvornår han gjorde hvad havde jeg det i stedet stående i hæftet. Ingen dårlig samvittighed over ikke at kunne huske hvornår han trillede fra mave til ryg eller hvornår han smagte grød første gang.
Nogle gange har jeg skrevet for 1,2 eller 3 uger, og skrevet ned hvad jeg sådan kan huske fra ugerne der er gået.
Jeg har skrevet om Anders' udvikling uge for uge indtil han blev 1 år derefter har jeg forsøgt at gøre det på månedsbasis i stedet for. Dog enkelt måneder undtaget. Det kræver ofte at bøgerne ikke ligger for meget gemt væk, de skal være nemme at finde frem og skrive lidt i.

Katrine har også fået sit eget hæfte og jeg har bestemt mig for at gøre det på samme måde med hende,  at skrive ned uge for uge.

Derudover er det guld værd at kunne slå op i Anders' bog og se at de er meget ens hvad angår deres udvikling. De frustrationer som indimellem dukker op over fx dårlig søvnrytme, en baby der brokker sig eller ikke er som hun plejer at være er, er helt naturligt for sådan var Anders også. Min egen lille opslagsbog er 10 gange bedre end de bøger man kan købe om børns udvikling.

Udover de nævnte ting har jeg fx skrevet om
- tænder
- hvornår de blev passet første gang
- flytning fra vugge til tremmeseng
- hvornår de kom på eget værelse
- første ferie, andre ture eller oplevelser
- døgnrytme,
- første ord
- tigerspring
- vaccinationer
- læge eller tandlægebesøg
- første ord

Alt sammen noget som kan være med til at supplere når jeg skriver i barnets bog.


2 kommentarer:

 1. Det er en rigtig god idé at du skriver minderne ned :-)
  Min mor havde en stor gammel boks og her gemte hun, min første sut, første sko, tænder. Hun gemte båndoptagelser med første ord og lyde og videooptagelse med alt muligt. Desuden har min mor gemt det pæneste tøj og sko og legetøj, så jeg kan lade det gå i arv :-)
  Så det er en super god idé at du skriver ned og det er guld værd for dig og dine børn engang.
  Min mor gemte også meget hun hev frem og brugte til min konfirmation og jeg er sikker på at til mit bryllup kommer der også noget op af boksen :-)
  Hilsner og tanker til du og børnene.

  SvarSlet
 2. Jeg håber også det kommer til at betyde noget for mine børn, ligesom du skriver. Jeg har også gemt nogle af de ting du nævner. Dejlig at høre fra andre at det faktisk betyder noget.

  SvarSlet